Žitarice

Proizvodi od žitarica: kruh, tjestenina, žitne pahuljice temelj su pravilne prehrane. Ova temeljna skupina namirnica može se podijeliti i na cjelovite žitarice i njihove proizvode te prerađene (rafinirane) žitarice i njihove proizvode. Važnu razliku između ove dvije podskupine namirnica predstavlja njihov nutritivni sastav, koji proizlazi iz načina obrade žitarica. Zrna cjelovitih žitarica su puna zrna, a sastoje se od tri dijela – ljuske, endosperma i klice, dok se u prerađenih žitarica uklanja ljuska i klica...

  • Pšenica   - pšenica je biljka koja se uzgaja širom svijeta. Globalno, ona je najvažnija zrnata biljka koja se koristi za ljudsku prehranu i druga je na ljestvici ukupne proizvodnje prinosa žitarica odmah iza kukuruza; treća je riža ...
  • Raž   - raž je strna žitarica, za koju se smatra da se počela uzgajati oko 1500. pr. Kr. na području današnje Turske. Od tada se proširila u okolna područja. Njena upotreba u prehrambenoj industriji seže od proizvodnje brašna pa do piva i viskija. Uzgaja se kao krmna kultura te u industriji octa. Smatra se da neki njezini ekstrakti imaju antialergijsko djelovanje, što nije znanstveno dokazano.
  • Ječam   - ječam se smatra jednom od najstarijih žitarica u Europi. Sijao se još u kameno doba, kultivirao u starom Egiptu, Mezopotamiji i području europskih sojenica. U Starom vijeku je prženi ječam bio važna živežna namirnica. Zdrava je i jeftina zamjena za kavu, a ječmeni slad je odlična zamjena za šećer. Ječam je žitarica koja uspijeva u hladnijim krajevima. Koristi se za proizvodnju kruha, slada, piva, viskija, kavovina, stočne hrane, i zauzima četvrto mjesto u proizvodnji žitarica.
  • Riža   - riža je rod žitarica iz pretežno tropskih i sutropskih predjela Azije i Afrike. Za uzgoj je potrebno puno vode i ljudskog rada. Kultiviranje riže započelo je već prije više od 6500 godina u više država. Godišnja proizvodnja riže u svijetu iznosi oko 600 milijuna tona.
  • Zob   - zob je sitna žitarica. Uzgaja se za stočnu ishranu, zelenu krmu, ljudsku ishranu (zobena kaša, pahuljice, mješa se s brašnom).
  • Kukuruz   - Kukuruz je jednogodišnja biljka iz porodice Poaceae, a porijeklom je iz Srednje Amerike. Igrao je važnu ulogu u povijesti, pogotovo kod naroda Srednje Amerike. U Europu je donesen 1493. a po nekim izvorima 1535.